Iron Man mezi karavany

[ Crawler TRC 458 / Vybraný článek z magazínu Caravan 4/2022 ]

S hliníkovým karavanem Crawler TRC 458 se vám otevírají zcela nové možnosti cestování. Nepotřebujete základnu v podobě kempu, ani připojení k elektrické síti, stačí vám chuť vyrazit někam mimo civilizaci. Chuť užívat si klidu, divoké přírody a dobrého pocitu z toho, že máte potřebné zázemí s sebou.

Mé srdce dobrodruha zaplesalo radostí, když se u nás v redakci objevilo pozvání na test „dobrodružného“ karavanu od firem Backi Adventure a Mrkey. Už v Brně, na veletrhu Caravaning se mi líbila jejich expozice, a tak slovo dalo slovo a já, vybavena outdoorovým oblečením, vyrazila do Beskyd na test toho nejmenšího z nich, modelu Crawler TRC 458.

Ani vteřinu nepochybuji o tom, že tenhle karavan jen tak něco nezastaví před jeho ochotou poznávat věci nepoznané. Armádní vzhled s hliníkovým vnějším pláštěm, doplněný o nezávislé odpružení s výkyvným systémem, jej předurčuje k odvážnějšímu stylu cestování. A to jsem ještě netušila, že bude mnohem odvážnější, než jsem si původně naplánovala.

Crawler TRC 458
Crawler TRC 458
Terénní karavan vám přináší do života zcela nové možnosti cestování

Čekal na mě karavan zapřažený za off-roadovým vozem Jeep Unlimited Wrangler Rubicon a testování v malém soukromém lomu, ukrytém vysoko v horách a mimo civilizaci, kam byste s běžným osobním autem a za ním připojeným karavanem nikdy nevyjeli. První zátěžovou zkoušku soupravě dáváme, když vyjíždíme na kopec blátivou lesní cestou, pokrytou popadaným mokrým listím, neboť už víc jak týden pršelo.

Crawler TRC 458
Vnitřní prostor karavanu není velký, je však dobře řešený a může v něm sedět až šest osob

Víc odvahy jsem potřebovala spíš já než Jeep s Cra­wlerem, ti se totiž bez jediného zaváhání perou s nerovným terénem, vyjetými kolejemi i s přejezdy větších kamenů. Jediné, na co se tedy musíte soustředit, jsou stromy kolem cesty, a v zrcátku sledovat, jak moc blízko jsou od karavanu. Musíte brát ohled i na markýzu na pravoboku, byla by škoda o ni přijít hned na začátku. Je totiž jedinečná svým rozložením až do úhlu 270°. Karavan však není žádný obr a se svými rozměry 1,9 m šířky a 2,45 m výšky se protáhne kdekoliv, kudy projede jeho tahoun Jeep.

Crawler TRC 458
Během krátké chvíle přestavíte polstrované sezení do lůžkové podoby

Uprostřed hlubokého lesa cesta končí a přede mnou se otevírá malý, už pár let opuštěný lom, kde si příroda své území zase zabírá sama pro sebe. Jedinými vetřelci tu na pár dní budu já, Jeep a Crawler a ještě někdo, ale o tom až později. Odpojuji Jeep od karavanu a stabilizuji TRC 458 pomocí jeho čtyřech, výškově nastavitelných noh. Pro větší pohodlí zvětšuji vnitřní prostor zvednutím zatahovacího stropu, je dvojitý a v noci se dá sklopit jen jeho dno. Získáte tím spací plochu pro dvě osoby, rozměr lůžka je 200 × 150 cm.

Crawler TRC 458
Crawler TRC 458
Koupelna se záchodem má netradičně přístup zevnitř karavanu i z venku

Na stropě je zvenku připevněný příplatkový solární panel Schmid 325 W s regulátorem, který všechnu vyrobenou energii ukládá do baterie Victron Energy 220 Ah. Tu kromě LED osvětlení uvnitř a vně vozu spotřebovává také 65 l chladnička Dometic CoolMatic Cr a ostatní přístroje připojené na USB porty a 12V a 13 PIN zásuvku.

Armádní styl karavanu naleznete i uvnitř. Kovové skříňky, nerezová kuchyňská deska s integrovaným dřezem, dvouplotýnkový plynový vařič i vše ostatní působí strohým dojmem, ale i na tak malý přívěs tu máte dostatečné množství úložných schránek, jak uvnitř, tak i vně. Využito je každé volné místo. Je potřeba si však zvyknout na stísněný prostor a pobyt v tak malém karavanu ve více osobách chce pevný vojenský řád. K sezení nabízí až šest míst, pohodlně se tu vyspí čtyři osoby.

Crawler TRC 458
Na horní palandu pod stříšku se vejdou dva dospělí táborníci

Pro pobyt v přírodě mi přijde velmi praktické, že můžete využít netradiční řešení koupelny i kuchyně. Ty totiž můžete používat jak uvnitř, tak venku. Karavan disponuje dvěma vstupními dveřmi. Jedny vedou do karavanu, druhými se dostanete k chemickému záchodu a koupelně. Ta je od vnitřního prostoru oddělena zipem zatahovacím závěsem. Pokud trávíte čas venku, samostatnými dveřmi se jednoduše dostanete na otočný záchod, a pokud se nechcete sprchovat uvnitř, vytáhnete si sprchu ven. Do nerezové nádrže se vejde 114 litrů vody, do nádržky na odpadní vodu 33 litrů a do nádržky na odpadní vodu z WC 17 litrů.

Venku se začíná stmívat, je na čase zapnout ohřev vody a topení Truma Combi 4, která je v tomto případě příplatkovou výbavou, stejně jako Smart panel. Dotyková obrazovka je intuitivní, snadno se v ní orientujete a můžete na ní volit intenzitu vnitřního LED osvětlení. Karavan má dvě propojené plynové lahve s možností tankování LPG na čerpacích stanicích. Pro větší bezpečí je ve výbavě detektor plynu.

Crawler TRC 458
Vzácnou návštěvou nás poctil mlok skvrnitý

Zvednutá střecha je praktická záležitost, a tak mezi dvě sedačky vkládám hliníkový rošt a na něj dávám polstrované opěrky. Během jedné minuty tu mám lůžko o rozměrech 200 × 160 cm. Původně jsem měla v plánu vyrazit na túru do hor, ale ticho, čerstvý vzduch a neutichající déšť rozhodly, že bude lepší zůstat poblíž karavanu. Vydávám se tak na obchůzku jen kolem lomu, potkávám tři srnky, které na mě blýsknou svými zrcátky a vtom ho spatřím. Mlok skvrnitý a jak nádherně zbarvený. Pan Salamandr po mně hodil velkým černým okem a pak líným tempem odchází pryč.

Je na čase, abych i já sbalila své věci a připravila Crawlera k odjezdu. Zavírám zadní okno, kterým se z venku dostávám do kuchyně a zajišťuji rám, na kterém je připevněno rezervní kolo, po jehož stranách jsou umístěny dva dvacetilitrové kanystry na palivo. Zapřahám karavan za Jeep a čeká mě návrat do civilizace. Karavan je brzděný, a tak je sjezd uklouzanou cestou dolů mnohem snadnější. Vlastně jedinou brzdou je moje hlava, která nechce soukromí malého lomu opustit. Tak zase příště. 

Čtěte v čísle 4/2022
text: Gabriela Pospíšilová | foto: autor

Caravan kategorie
Caravan magazín na Facebooku
Objednávka online verze
Objednávka automobilového magazínu Caravan.